Een Kleurrijk Afscheid voor Berni Dijkerman van Seewyn Kunsteducatie

18 oktober 2023

Afgelopen maandagavond werd de Koornbeurs in Franeker het toneel van een buitengewone viering. Berni Dijkerman, de stuwende kracht achter Seewyn Kunsteducatie, nam afscheid en ging met welverdiend pensioen. Het werd een avond vol lachen, muziek en emotionele momenten, waar we niet alleen afscheid namen van een gewaardeerde directeur, maar ook haar indrukwekkende bijdrage aan de regio vierden.

“Dag Berni,” klonk het, maar die woorden waren veel te formeel voor iemand die een nieuw hoofdstuk in haar leven begint, vol avontuur, culinaire genoegens en muzikale ontdekkingen. Maandagavond verzamelden vrienden, collega’s en bewonderaars zich in de Koornbeurs in Franeker om Berni uit te zwaaien. Margot Hoiting opende de avond met warme woorden en een toost, waarna een reeks onderwerpen de revue passeerde. Van persoonlijke eigenschappen tot loopbaanervaringen, van mode tot lemoncurd – geen onderwerp bleef onbesproken. Berni genoot van de aandacht, de vriendelijke woorden, uitdagende quizvragen en natuurlijk de muziek.

Jan Dijkstra, wethouder van de gemeente Waadhoek, sprak mooie woorden over de vruchtbare samenwerking en de impact van Seewyn Kunsteducatie in de regio. Hij benadrukte het belang van kunst- en cultuureducatie als vensters naar een kleurrijkere wereld en als katalysator voor de ontwikkeling van jonge geesten. Zelfs op deze feestelijke avond bleef het cruciale belang van dit werk zichtbaar.

Muzikaal hoogtepunt van de avond was het optreden van Ingrid Elkerbout op de dwarsfluit, het rietkwartet en het gelenheidsorkest de Bernidinies. Frank Belt deelde een inspirerend verhaal en sloot af met de wijze woorden: “Het belangrijkste is dat je er zelf in gelooft,” een schitterende afsluiting. Het was niemand minder dan Berni zelf die de feestelijke avond afsloot met een terugblik op haar reis van boerendochter tot apothekersassistente, en uiteindelijk directeur van Seewyn Kunsteducatie. Ze benadrukte het belang van samenhang, benadering en verbinding, met als ultiem doel: “Geluk!”

Onder leiderschap van Berni Dijkerman groeide Seewyn uit van een muziekschool tot een veelzijdige kunsteducatieve instelling, met programma’s die alle scholen bereiken en een bloeiend netwerk in de regionale cultuursector. Met Berni’s afscheid, laat ze Seewyn Kunsteducatie in een sterke positie achter. Haar opvolger, Miranda Popken heeft het stokje inmiddels overgenomen. Margot Hoiting, voorzitter van het bestuur, is vol vertrouwen in de toekomst van de stichting. Seewyn blijft zich richten op het ontwikkelen en professionaliseren van haar activiteiten en programma’s, om kinderen maar ook volwassenen op een unieke manier kennis te laten maken met kunst en cultuur.

Berni’s afscheid markeert het einde van een tijdperk, maar haar invloed op Seewyn Kunsteducatie en de regio zal voortleven in de vele harten die ze heeft geraakt en geïnspireerd. We wensen Berni alle geluk in haar welverdiende pensioen en kijken uit naar de voortzetting van Seewyn’s prachtige missie onder nieuw leiderschap.

 

(foto: Saco van der Laan)