FryslânDOK ‘Blaasmuzyk’

24 april 2023

Sinds 2016 maakt het Nij Talint Orkest volwassenen enthousiast voor samen muziek maken en de muziekvereniging. Inmiddels gebeurt dat in het hele land. Fantastisch dat we met z’n allen zoveel mensen de kans bieden om het plezier van samen muziek maken te ontdekken.

Het intrigeert filmmaker Murk van der Schaaf enorm dat zoveel mensen muziek willen leren maken.
Hij vraagt zich af wat daarachter zit en wat het met mensen doet.
Het heeft hem geïnspireerd om een documentaire te maken over Nij Talint Orkest.
Aan de ene kant laat hij de beleving van het samen muziek leren maken zien, aan de andere kant gaat hij op zoek naar de drive van individuele muzikanten.

De muzikanten van Nij Talint Orkest regio Boalsert zijn de hoofdpersonen in deze film.
Zij staan echter symbool voor alle nieuwe muzikanten die door Nij Talint Orkest en dankzij jullie de wereld van de muziek en de vereniging hebben ontdekt.
Voor de feelgood-documentaire ‘Blaasmuziek’ volgde filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf het Nij Talint Orkest (Nieuw Talent Orkest) in de regio Bolsward.
Van de eerste tot de laatste repetitie laat hij zien hoe de leden zich met vallen en opstaan door de notenbalken, ventielen en blaastechniek worstelen.

De FryslânDOK ‘Blaasmuziek’ is te terugvinden bij Uitzending gemist maar ook te bekijken door op de foto te klikken (linkje). Veel kijkplezier, mede namens Annewiep en Guus van Mear mei Muzyk.