Hoogtepunten klassieke en lichte muziek met Rudolf Nammensma

11 september 2020

Dit najaar verzorgt muziekkenner Rudolf Nammensma in Sint Annaparochie weer een interessante luistercursus klassieke muziek. Tijdens vier avonden neemt hij je in beeld en geluid mee naar de klassieke en lichte muziek.

De bijeenkomsten zijn op maandag 5, 19, 26 oktober en 9 november, van 19.30 tot 21.15 uur. Schrijf je hier in.

5 oktober: Het magisch universum van Gustav Holst
In een tijd dat landschappen, de zee en zelfs steden op muziek werden gezet ging Gustav Holst nog een stap verder. Hij gaf alle tot dan toe bekende planeten hun eigen klankbeeld. Muziek uit het universum, de oorlogszuchtige Mars en de lichtvoetige Jupiter. Beleef het mee, deze overweldigende muziek, waan u tussen de sterren en ervaar waarvoor deze muziek zoal is gebruikt. En Pluto, die later werd ontdekt, staat die ook al ‘op muziek?’.

19 oktober: De ontroering van Arthur Rubinstein
Pianist en autodidact Arthur Rubinstein is blijven optreden, ook toen hij hoogbejaard was. Voor velen is hij nog steeds de beste Chopin-vertolker ooit. Beleef zijn geschiedenis, zijn magische spel en ervaar hoezeer deze meesterpianist de harten van zijn publiek weet te raken. Kende hij het geheim van Chopins fabelachtige muziek? En al die andere componisten, wist hij ook die te doorgronden?

26 oktober: De duivelskunstenaar Paganini
Wie zich verdiept in de geschiedenis van Nicoló Paganini valt van de ene verbazing in de andere. Hij was zo begaafd in het vioolspel dat men vermoedde dat hij het op een akkoordje had gegooid met de duivel. Hij was een superster, maakte muzikaal het onmogelijke waar, liet vrouwen in zijn publiek flauw vallen, beduvelde de zaak meerdere keren en vond pas laat zijn laatste rustplaats.

9 november: De raadselachtige variaties van Elgar
Tot op de dag van vandaag bestudeert men de Enigma Variations van Edward Elgar. Over een ding is men het eens: de verschillende variaties vormen metelkaar een schetsboek. De initialen die Elgar in de partituur aanbracht helpen een deel van het raadsel op te lossen. Maar daarmee is niet alles verklaard. Welk thema gebruikte Elgar voor zijn machtige variaties. Ontdek de wereld achter deze populaire compositie van de man die ook Land of Hope and Glory componeerde.

Er gelden coronamaatregelen. Zo zitten deelnemers op anderhalve meter afstand van elkaar in een goed geventileerde bibliotheek. Er kunnen maximaal twaalf personen deelnemen aan de cursus.