Luistercursus klassieke muziek: Bach, Beethoven, Holst en Russisch-orthodox

23 augustus 2022

Op maandag 19 september start een nieuwe luistercursus klassieke muziek. Tijdens vier avonden bezoeken we in beeld en geluid de brandpunten van de klassieke en lichte muziek. De fragmenten worden besproken door muziekkenner en meesterverteller Rudolf Nammensma. De cursus wordt gegeven in de bibliotheek van Sint Annaparochie.

Nammensma brengt op een onderhoudende en laagdrempelige manier fascinerende klankwerelden tot leven. De bijeenkomsten zijn op maandag 19 en 26 september en op 3 en 10 oktober, van 19.30 tot 21.15 uur. De kosten bedragen 40 euro. Opgeven kan bij de Bibliotheek Noord Fryslân, Stichting Welzijn Ouderen (SWO) het Bildt, Seewyn-activiteitencoördinator Wim de Vrij (w.devrij@online.nl) en op onze website.


Wat komt er aan bod?

De Russisch-orthodoxe muziektraditie
Wie houdt niet van die overrompelende Russische koren en hun muziek die is verbonden aan de Russisch-orthodoxe kerk? Waar komt deze prachtzang oorspronkelijk vandaan? Welke reis heeft deze muziek afgelegd? Hoe ontwikkelde zich de Russische kerkmuziek verder? En hoe verging het deze muziek onder het communisme?

De symfonieën van Ludwig van Beethoven
Beethovens leven speelde zich af in het brandpunt van de wereldgeschiedenis. In welke werken is daarvan iets te horen? En hoe dacht hij over Napoleon? Waarom zit er een gat in de titelpagina van deze partituur? Als persoon was Beethoven niet de makkelijkste. Men vond hem nogal nors. Waar komt die norsheid vandaan? De inzichten hierover zijn de laatste jaren gewijzigd. Moeten we ons beeld over deze roemruchte componist bijstellen?

Magische muziek tussen sterren en planeten
In een tijd dat landschappen, de zee en zelfs steden op muziek werden gezet, ging Gustav Holst nog een stap verder. Hij gaf alle tot dan toe bekende planeten hun eigen klankbeeld. Muziek uit het universum: de oorlogszuchtige Mars en de lichtvoetige Jupiter. Beleef deze overweldigende muziek, waan je tussen de sterren en ervaar waarvoor deze muziek zoal is gebruikt. En Pluto, die later werd ontdekt; staat die ook al ‘op muziek’?

Het kerstoratorium van Johann Sebastian Bach
Bach schreef nogal wat cantates. Zes daarvan schreef hij voor steeds een andere bijzondere dag in de kerstperiode. En, wat bijzonder is, niet alleen de teksten slaan op de kerst, ook in zijn muziek heeft hij zaken laten horen die deel uitmaken van het kerstverhaal.

Rudolf Nammensma (foto: Jelle Zijlstra)