Klassieke muziek: een belevenis voor iedereen
Ineens waren er notenbalken en konden componisten zoveel meer. En eeuwen later verscheen Stalin en kon er in Rusland zoveel minder. Muziekgeschiedenis klinkt wat stoffig, maar het is een verrassend veranderingsproces dat in gang wordt gehouden door sociaal maatschappelijke factoren en toeval. Meer hierover in deze cursus: een chronologische reis door de tijd, die zich richt op belangstellenden, instappers en nieuwsgierigen. Met volop beeld- en geluidfragmenten uit veel essentiële werken. Presentatie: Rudolf Nammensma (muziekrecensent Leeuwarder Courant).
27/01/2025 Monteverdi en Bach
Over Monteverdi, Bach en de rol die de Notre Dame van Parijs in de muziekontwikkeling heeft gespeeld. Met volop beeld- en geluidfragmenten uit veel essentiële werken (o.a. Monteverdi’s Mariavespers, werken van Bach).
10/02/2025 Vivaldi en Mozart
Over de rol van Venetië in de muziek en de invloeden die we daarvan terugvinden elders in Europa. En hoe Mozart afrekende met de strenge regels van de barokmuziek en met de invloed van vaste opdrachtgevers. Met volop beeld- en geluidfragmenten uit veel essentiële werken (o.a. Vivaldi’s De vier jaargetijden en Mozarts Le Nozze di Figaro).
24/02/2025 Beethoven, Mendelssohn, Schubert e.v.a.
Steden als Wenen en Leipzig hebben een grote rol gespeeld in de muziekontwikkeling. Net als Berlijn, waar Mendelssohn een partituur van de Matthäus Passion ontdekte. Het waren roerige tijden waarin componisten zzp-ers waren die hun eigen klanten konden uitzoeken.. Met volop beeld- en geluidfragmenten uit veel essentiële werken (o.a. Beethovens Eroïca, Mendelssohns Midzomernachtsdroom).
10/03/2025 Debussy, Mahler e.v.a.
De poëzie gaat een rol spelen en de wereld die Siegmund Freud blootlegde. Mahler blikt vooruit naar het hiernamaals. Debussy experimenteert met klanken. Met volop beeld- en geluidfragmenten uit veel essentiële werken (o.a. Mahlers Tweede Symfonie).