Discipline

Leeftijd

Locaties

Luistercursus Klassieke Muziek

Sint Annaparochie - Bibliotheek Rudolf R. Nammensma 4 1 wekelijks (2022) Maandag Lestijden & inschrijven

Tijdens vier avonden bezoeken we in beeld en geluid de brandpunten van de klassieke en lichte muziek. De fragmenten worden besproken door muziekkenner Rudolf Nammensma. Deze veelgevraagde spreker brengt op een onderhoudende en laagdrempelige manier fascinerende klankwerelden tot leven. De cursus wordt gegeven in de bibliotheek van Sint Annaparochie.

Data: maandag 19, 26 september en 3, 10 oktober 2022
Tijd: 19.30 – 21.15 uur
Kosten: 40 euro

De Russisch – Orthodoxe muziektraditie

Wie houdt niet van die overrompelende Russische koren en hun muziek die is verbonden aan de Russisch Orthodoxe kerk? Waar komt deze prachtzang oorspronkelijk vandaan? Welke reis heeft deze muziek afgelegd? Hoe ontwikkelde zich de Russische kerkmuziek verder. En hoe verging het deze muziek onder het communisme?

De symfonieën van Ludwig van Beethoven

Beethovens leven speelde zich af in het brandpunt van de wereldgeschiedenis. In welke werken is daarvan iets te horen? En hoe dacht hij over Napoleon? Waarom zit er een gat in de titelpagina van deze partituur? Als persoon was Beethoven niet de makkelijkste. Men vond hem nogal nors. Waar komt die norsheid vandaan? De inzichten hierover zijn de laatste jaren gewijzigd. Moeten we ons beeld over deze roemruchte componist bijstellen?

Magische muziek tussen sterren en planeten

In een tijd dat landschappen, de zee en zelfs steden op muziek werden gezet ging Gustav Holst nog een stap verder. Hij gaf alle tot dan toe bekende planeten hun eigen klankbeeld. Muziek uit het universum, de oorlogszuchtige Mars en de lichtvoetige Jupiter. Beleef het mee, deze overweldigende muziek, waan u tussen de sterren en ervaar waarvoor deze muziek zoal is gebruikt. En Pluto, die later werd ontdekt, staat die ook al ‘op muziek?’.

Het Kerstoratorium van Johann Sebastian Bach

Bach schreef nog wat cantates. Zes daarvan schreef hij voor steeds een andere bijzondere dag in de kerstperiode. En, wat bijzonder is, niet alleen de teksten slaan op de kerst, ook in zijn muziek heeft hij zaken laten horen die deel uitmaken van het kerstverhaal.

 

 

 

Lestijden & inschrijven

Geef je voorkeuren voor deze les aan m.b.v. onderstaande velden. Wordt je factuur betaald door derden? (Korps, vereniging of Jeugdfonds Cultuur) Geef dit aan in het opmerkingen veld. Voor definitieve plaatsing en tijden wordt altijd contact met je opgenomen.

Aanmelden

Lesdag, tijd en leslocatie keuze is verplicht
Kies je lesvorm

Persoonsgegevens.

Aanhef field is verplicht

Gegevens betalingsplichtige

Betaal field is verplicht
Termijnen is verplicht